diumenge, 13 de març del 2011

Era broma

Com tothom es pot imaginar l'entrada anterior era broma només que havia de pujar una foto editada el blog hi ha sigut l'unic que se m'ha ocurregut. Però estaria be que fos veritat no?

Michael Jackson no ha mort!

Com es pot observar en la següent foto en MJ no ha mort, hi així ho va demostrar ahir (dissabte 13 de març) en un brillant concert amb uns impresionants efectes especials a la pista cooperativa de l'esquirol. On va tocar la seva selecció de les millors cançons de tota la seva vida, i va omplir la coperativa a rebentar i amb molta animació. Aquest només es el primer dels proxims 14 concerts que fara pels principals llocs del mon per tornar a la vida despres de la seva resurecció.

Cines 3d, Teles 3d , ordinadors 3d...

El 3d cada cop ens el trobem per més llocs, però la gent no coneix be en que es basa i les diferencies entre els diferents tipus de sistemes que hi ha al mercat. Moltes persones creuen, que si s'emporten les ulleres del cinema a casa i posen una pelicula que ha estat grabada en una sala en 3d podran veure en 3d pero això no es aixi. 

PER QUE?
Al llarg de l'historia del 3d s'han utilitzat diferents sitemes. Ara actualment el primer esta obsolet i els altres dos són els que conviuen en ambients diferents.

1-Ulleres Vermelles i Blaves
Aquestes són les mes tipiques i conegudes, al cinema s'emetia una imatge la qual estaba una mes desplaçada que laltre i cada una amb un filtre aplicat de manera que una estav en tonalitat de blau i laltre en vermell i en posarse les ulleres donaba sensació de 3 dimencions.

Problemes:
-Fatiga visual molt alta i mes exagerada en l'ull del color vermell, provoca "ojo vago" si es te una exposició prolongada

2-Ulleres Polaritzades
Són les que s'utilitzen actualment en els cinemes, aquestes son l'evolució de les lents i els sistemes de grabació des de les vermelles i blaves. Es basen en projectar dos imatges cada una inclinada 45º (una a la dreta i laltre a l'esquerra) amés es projecten en dos angles diferents amb una desviació de 3 graus des del centre de la pantalla. El resultat es que amb les ulleres polaritzades les lents giren l'imatge a la posició normal i la alinien  creant un efecte 3d de molta més qualitat que amb el vermell i el blau i sense cansar tant la vista. De moment es la millor tecnologia 3d.

3-Ulleres LCD
Són les ultimes que s'han incorporat en el mercat, aquestes encomptes de lent tenen un lcd a cada banda. Només s'utilitzen per televisors i pantalles particulars en 3d. El sistema consta d'un emisor que es sincronitza amb la frequencia d'imatge de la pantalla i envia una senyal a les ulleres 3d i aquestes fan que un dels dos ulls deixi de veure fent que la lent es torni opaca. Llavors el televisor en aquell moment emet la imatge d el'ull dret, llavors les ulleres canvien i tapen laltre ull i la tele emte la de l'ull esquerre. Fent aquest proces 100 cops per segon a cada ull el que dona una velocitat de 200 hertz d'actualització de pantalla!

Problemes i contres:
Poc desenvolupat i molt car.Provoca fatiga visual pero no tanta com elsistema vermell i blau. La sensació 3d no es tant bona com amb el Polaritzat però te l'avantatge que es pot mirar des de qualsevol costat de la tele i no este qeu estar totalment alineat en linea recta amb la pantalla.

Il·luminació RGB

Avui fare una entrada curta sobre la il·luminació RGB. Es basa en utilitzar llum vermella, verda i blava i al convinarla poder crear qualsevol color. Depenent de la resolució que tingui la lampada o el led a l'hora de regularse dependra dela quantitat de colors que es puguin generar. Amb leds SMD es pot aconseguir una resolució de 13 milions de colors! I a més si s'hi afegeixen leds blancs o llum blanca aquests es tornen molt mes lluminosos i facils de veure contrastats amb altres colors. I poder crearne fins a 16 milions!



La base de l'RGB es tracta d'ajuntar molt els emisors de llum de manera que l'ull humà no pugui separar els tres colors de cada foco i els vegi com un de sol. Les aplicacións d'aquesta tecnologia son infinites. Però no hos penseu que aixo es una cosa inovadora per que ja fa molts anys que s'utilitza però amb lampares de filament! Els primers focos RGB que van sortir al mercat van ser a principis dels 70.

divendres, 11 de març del 2011

Enquesta OTSERVER